Retkikohteet

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Juhannustunnelmia ja slow foodia

Mielestäni juhannusta pitää viettää mökillä, keskellä metsää ja järven rannalla. Säistä ja hyttysistä huolimatta ulkona on oltava edes jonkin verran. Tällaisia juhannuksia takana on jo monta ja toivottavasti vielä paljon edessä.

Tämän juhannuksen kohokohta ei tällä kertaa ollut ukkonen, jonka saapumista porukalla olisimme rannalta seuranneet - ukkonen kun ei vieraillut tänä juhannuksena mökillämme ollenkaan. Seuratuin tapahtuma tällä kertaa oli lauantai-illan slow food, rosvopaisti, jonka valmistelu aloitettiin ja perjantailla vanhan rosvopaistikuopan kunnostamisella. 


Lauantaiaamuna kello 10 sytytettiin kuopan päälle nuotio, jota poltettiiin kahteen asti. Tämän jälkeen kuoppaan kertyneet hiilet siirettiin sivuun ja kuoppaan laitettiin rosvopaisti, joka oli tällä kertaa ihan kunniallisesti kaupasta ostettu porsaan ulkofile. Paisti peitettiin vielä kuumilla hiilillä ja hiekalla ja koko komeuden päälle laitettiin vielä uusi nuotio lämmittämään jo ennestään hyvinkin kuumaa kuoppaa.


Possu oli ollut kelmun sisällä maustumassa jo torstaista asti. Mausteina oli sipulia, valkosipulia, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Paisti paketoitiin kunnolla, ensin folioon, sitten märkään leivinpaperiin, sitten märkään sanomalehteen ja lopuksi vielä pari kerrosta foliota. 

Miehet pitivät huolen, että nuotio paloi koko ajan.

Nuotiolla valmistettiin myös lisäruokaa, loimulohta. 


Viiden tunnin jälkeen päätimme, että liha on nyt kypsynyt riittävästi. Puolessa välissä kypsytystä kuoppaan lisättiin myös juuresnyyttejä, mutta paikalle en ehtinyt ottamaan kuvaa, koska olin keittiössä tekemässä salaattia. Foliokääreet kaivettiin pois hiilien ja hiekan alta. Lämpöä tässä hommassa riitti!


 Ja hyvin oli sekä liha että kasvikset kypsyneet! Vähän olisi lihan pintaan ehkä kaivannut ruskeampaa väriä, ehkä pikainen ruskistus pannulla, mutta hyvää se oli! Joku ruokailijoista totesi, että parempaa kuin jouluruoka!

 Lopuksi vielä muutama muu kuva juhannuksesta.
 


Viimeisessä kuvassa on ryhmätyönä virkatut pehmolelut, joka oli yksi tämän juhannuksen kilpailuista.



1 kommentti:

  1. Hauskoja juttuja! ...Muistan aina 2 kk:n välein käydä tsekkailemassa uudet. Oma saamattomuus vain alkaa heti ahdistaa. ;)

    VastaaPoista