Retkikohteet

perjantai 4. toukokuuta 2012

Mielipaikka




Opinnäytetyötäni tehdessä ja nyt harjoittelupaikassani olen törmännyt käsitteeseen nimeltään mielipaikka tai mielimaisema. Sillä tarkoitetaan paikkaa tai maisemaa, jossa katselija viihtyy ja jossa mieli lepää ja voi tuntea rentoutuvansa. Mielipaikan tunnistaa siitä, että sinne ihminen hakeutuu tiedostamattaan. Ja tietenkin tietoisesti sen jälkeen, kun miellyttävän paikan on löytänyt.

Aloinkin miettiä, mikä tai mitkä paikat olisivat minun mielipaikkojani. Etsintää helpotti valokuvien selaaminen, koska usein nuo mielipaikat ovat myös kauniita kohteita, joita ainakin itselläni on tapana kuvata. Löysinkin valokuvistani montakin kohdetta, jotka voisivat olla sopivia mielipaikkoja, joissa voisin käydä useamminkin lepuuttamassa mieltäni ja lataamassa akkuja.

Kirjoja lukiessani törmäsin myös tutkimustuloksiin luonnon elvyttävästä ja hyvinvointia lisäävästä voimasta. Luonnolla on tutkitusti todettu olevan parantavaa voimaa, sillä luonnossa oleskelu auttaa parantamaan keskittymiskykyä, voimistaa positiivisia tuntemuksia ja heikentää samalla negatiivisia. Lisäksi luonnossa oleskelu laskee verenpainetta ja stressiä.

Luonnosta voi siis saada ilmaista terveyden hoitoa! Ehkäpä senkin takia suurimmalla osalla ihmisistä mielipaikka sijaitsee juuri luonnossa. Onko sinulla jokin tietty paikka luonnossa, jossa viihdyt ja johon haluat palata uudelleen? Keräsin tähän näytteitä omista mielipaikoistani. Mukaan lipsahti myös yksi kuva ei niin mukavan näköisestä paikasta, vaikka sekin sijaitsee luonnossa.  
 


2 kommenttia:

  1. Mun mielipaikkani on tietty kohta Arboretumissa Pyhäjärven rannalla, onnea on asua Hatanpäällä :) Muuallakin nautin järvimaisemista, kunhan järvi on niin suuri, ettei vastarantaa näy. Metsät sen sijaan jollain tavalla ahdistaa mua, ei ole samalla lailla tilaa hengittää eikä näe kauas.

    VastaaPoista
  2. Usein kyllä semmoinen avoin maisema on miellyttävää katseltavaa. Se on riittävän laaja, paljon katseltavaa ja suuria kokonaisuuksia. Joku kunnon metsä on sen verran sekava ja "täynnä tavaraa", ettei siellä oikein osaa kohdentaa katsetta johonkin. Avoin maisema on tietenkin myös siksi mukava, että siinä voi helposti seurata joka suuntaan, mitä tapahtuu.

    VastaaPoista