Retkikohteet

torstai 20. syyskuuta 2012

Ruokaketjuja

Ruoan kierrätys, jatkokäyttö, uusiokäyttö, jalostaminen… Millähän nimellä tätä kutsuttaisiin? Lehdissä on ollut paljon puhetta siitä, kuinka suurin osa kotitalouksissa roskiin heitettävästä ruoasta on valmista ruokaa, joka jää syömättä ja muumioituu jääkaappiin ja lopulta päätyy roskiin. Paljon on myös ollut ohjeita näiden jämäruokien uudesta elämästä. Itse päätin kokeilla tällaista ketjutusta, jossa aina jossain edellisenpäivän ruoka-aineesta/osasta saa uuden muodon seuraavan päivän aterialla.

Kierros lähti käyntiin lihapullista, josta jo aiemmin kirjoittelinkin. Tein lihapullia hieman suuremman annoksen, joten niitä riitti vielä toisellekin ruokailukerralle, jolloin tarjolla oli keitettyjä perunoita, lihapullia ja kantarellikastiketta. Tein kastiketta vähän enemmän kuin olisi ollut tarvetta ja jatkojalostin seuraavana päivänä tuosta kastikkeesta broileri-kantarellikastiketta pastalle. En käyttänyt kaikkea ruskistamaani broileria kastikkeeseen, vaan otin puolet talteen, jotka puolestaan käytin broileri-pekoni-parsakaali-ananaspizzaan. 

Seuraavaksi olisikin tarkoitus keksiä uusi elämä ylijääneelle tomaattikastikkeelle ja parsakaalille. Niistä voisi valmistaa vaikkapa tomaattisen jauhelihakasviskastikkeen pastalle tai sitten vaikka joku tomaattipohjainen keitto. Hmm, ehkäpä ylijäänyt kastike olisi sitten taas helpompi jatkojalostaa kuin keitto.

Tällainen ketjutus nopeuttaa ruoanvalmistusta, kun jotain löytyy jo valmiina kaapista, eikä kaikkea tarvitse tehdä (eli vähä sama asia kuin käyttäisi kaupan puolivalmisteita). Toisaalta tämä vaatii ruokalistan suunnittelua etukäteen ja hieman kekseliäisyyttä, että löytää raaka-aineille uuden käytön.
Mutta mielestäni tämä on hauskaakin, taidan ottaa itselleni haasteen ja katsoa, kuinka pitkiä ketjuja pystyn tekemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti