Retkikohteet

lauantai 27. lokakuuta 2012

Viikon ruokalista

Toisinaan tuntuu, että meillä ei puhuta muusta kuin ruoasta. ”Mitä syötäis tänään/huomenna/ylihuomenna tai viikonloppuna?” oli ehkä yleisin keskustelun aloitus minulta yhteen aikaan. Välillä mietinkin, että me vain elämme syödäksemme, emmekä syö elääksemme.

Mutta sitten tuli avuksi jääkaapinoveen viikoittain kirjoitettava ruokalista, jonka ansiosta ruoka-asioista tarvitsee puhua vain muutaman kerran viikossa ja sitten voikin olla lopun aikaa hiljaa. No ei nyt ihan, ruokalistassa ei kun ei kuitenkaan ole kirjoitettuna ilta- ja välipaloja, joita täytyy yhdessä miettiä.

Olen huomannut, että tämän ruokalistan kirjoittaminen helpottaa elämää paljon. Kaupassa tietää, mitä sieltä ostetaan, kun ruokalista on mietitty etukäteen. Ja kun tulee töistä kotiin, tietää heti, mitä ruokaa alkaa tekemään, eikä tarvitse istua tietokoneella selailemassa internetistä ruokaohjeita tai muuten yrittää keksiä, mitä jääkaapissa olevista tarvikkeista voisi tehdä tai pahimmassa tapauksessa lähteä kauppaan vielä ostamaan tarvikkeita.

Ihan mielenkiinnosta kaivoin vanhat, tallessa olleet ruokalistat ja kirjoitin ylös, mitä tässä taloudessa syödään. 
Listat olivat tältä vuodelta, yli puolen vuoden ajalta. Listauksen mukaan meillä syödään eniten kaalilaatikkoa, kanaa, pizzaa ja lihapullia. Kaalilaatikon yleisyys johtui kyllä siitä, että sitä valmistuu yleensä sen verran suuri annos, että sitä pakastetaan ja syödään myöhemmin uudestaan. Ja tuo kana puolestaan usein tarkoitti myös kanawokkia tai kanaa ja riisiä, mutta listaan ei ollut sen tarkemmin selitelty, mitä oli tehty.

Kun tuota ruokalistaa katsoo, huomaa, että sitähän on tullut tehtyä jos jonkinlaisia ruokia. Vaikka usein tuntuukin, ettei keksi mitään uutta ja tekee vain aina samoja ruokia, niin ei se todellisuudessa sitä näemmä olekaan!

Voin suositella muillekin tätä ruokalistan käyttöä, jos tuntuu, että kaupassa on aina sama ongelma, että mitä ostetaan ja sitten puolestaan kotona, että mitä syödään ja mitä näistä saa tehtyä. Voisin melkein myös väittää, että tällä tavalla voi vähän säästääkin, kun ostaa kaupasta vain sitä, mitä tarvitsee, eikä kaappiin jää lojumaan ”ylimääräisiä” raaka-aineita. Tai tämä tietenkin riippuu siitä, miten hyvin osaa olla tekemättä heräteostoja ruokakaupassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti