Retkikohteet

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Lankapallojouluvalot


Ulkona alkaa olemaan niin pimeää ja synkkää, että alkaa tehdä mieli kaivaa kaapista jouluvaloja. Tai siis sisutusvaloja, siksihän niitä kutsutaan ennen joulukuuta ja Nuutinpäivän jälkeen. Muistan nähneeni Novita-lehdessä kivannäköiset lankapallo-jouluvalot, joissa ideana siis oli kiertää ilmapallon päälle lankaa ja kovettaa se liima-vesiseoksella. En jaksanut lähteä kirjastoon etsimään sitä lehteä, jossa tuo ohje olisi, enkä pikaisen nettisurffailun jälkeen löytänyt mitään ohjetta. Päätin siis tehdä oman mieleni mukaan.

Liisteröintiä odottavat lankapallot.
Lanka-arkustani kaiveli erilaisia jämälankoja, jotka sopivat olohuoneemme väreihin. Seuraava haaste oli löytää ilmapalloja. Ilmapallot eivät kuulu Suomessa jouluun, mutta kyllä niitä silti kaupasta löytyi. Tosin pienen etsinnän jälkeen varmasti paljon kalliimmalla kuin niiden sesonkiaikaan vappuna. Nyt oli siis tarvittavat askartelutarvikkeet kasassa ja alkoi pallojen teko.

Huomasin, että langan kiertämisen ilmapallon ympärille sai helpommin alkuun, kun teippasi langan pään palloon kiinni. (Loppuvaiheen kannalta tämä ei ollutkaan kovin järkevä teko…) Lanka kannattaa pyörittää pallon ympärille melko tiiviisti ja on syytä laittaa myös monta kierrosta joka suuntaan, jotta pallo pysyy kasassa ilman palloakin. Kokeilin tarkoituksella tähän kieputushommaan erilaisia lankoja, mukana oli perus 7 veljestä ja Nallea, Novita Lurex-metallinhohtolanka, Rose mohairlanka ja muutama erikoisempi ja paksumpi akryylilanka.

Mielestäni helpoiten pallon ympärille sai kierrettyä mohairlangat ja kävikin ilmi, että ne myös pysyivät liimauksen jälkeen parhaiten kasassa. Johtui varmasti siitä, että langan sai kierrettyä riittävän tiiviisti.
Kun pallot olivat kieputettu langalla, pyöritin ne vesi-liimaseoksessa, jossa oli puolet liimaa ja puolet vettä.
Vähemmän vettä ja enemmän liimaa ensikerralla, niin eivät ehkä valu näin paljoa.

Huomasin, että paksummat langat imivät seosta itseensä aika paljon ja sitten valuttivat sen alustalle kuivuessaan. Parempi tapa ehkä olisi voinut olla, kun olisin uittanut lankoja tuossa seoksessa jo kieputusvaiheessa, jolloin langat olisivat liimaantuneet paremmin toisiinsa, eikä itse palloon. Jos tekisin toisen kerran, laittaisin vesi-liimaseokseen vähemmän vettä ja enemmän liimaa. Kun pallot ovat kuivumassa, niiden asentoa kannattaa vaihtaa.
Ilmapallon rääteiden poistaminen ei ollutkaan niin helppoa, kun olin käyttänyt teippiä. Muutaman pallon pyöreys katosi ilmapallojen puhkaisun myötä.
Näillä palloilla kuivuminen kesti vuorokauden. Ja sitten seurasikin jännittävä vaihe, ilmapallon puhkaisu. Ja tässä huomasin, ettei teipin käyttö ollut kovin järkevää. Sitä oli hankala saada irrotettua, kun se oli liimattu pallon pintaan ja lankaan. Ja osittain tämän vuoksi muutamat lankapallot eivät sitten näyttäneetkään enää palloilta, vaan epämääräisiltä möykyiltä. Mutta kuten aiemmin sanoin, parhaiten onnistuivat ne, joissa olin saanut langan kierrettyä riittävän tiiviisti eli mohairlanka ja metallinhohtolanka. Paksummista langoista tehdyt pallot olivat läjiä, samoin kuin Nallesta ja 7 veljestä. Osittain tämä saattoi johtua myös siitä, että niissä puhalsin ilmapalloista pienemmät ja ne olivat siis itsessään jo pehmeämpiä kuin isommat pallot.

Lopulta käyttöön päätyi siis harmaasta mohairlangasta ja metallisesta langasta tehdyt pallot. Laitoin sisälle kirkkaat jouluvalot. Hyvältä näyttävät, vai mitä!

Lopputuloksena muutama onnistunut lankapallo pääsi käyttöön!


4 kommenttia:

  1. Jee, hauska idea, hienoja!! Voisin kokeilla jotain vastaavaa!

    -heidi

    VastaaPoista
  2. Alkuperäinen idea on kai tehdä tätä lankanarusta, vai mitä se on nimeltään... Sen varmaan saakin pyöritettyä paremmin pallon päälle ja liimattua. Sitten tuli vielä mieleen, että siihenhän vois samalla aina pujottaa vaikka helmiä tai jotain muuta semmosta lisäkoristeeksi.

    VastaaPoista