Retkikohteet

lauantai 29. joulukuuta 2012

Naurislaatikko



Jouluksi tehty naurislaatikko oli melko onnistunut kokeilu, joten tässä resepti kaikille kiinnostuneille. Maku muistutti hieman lanttulaatikkoa, mutta ei ollut yhtään kitkerä tai karvas. Maku tietenkin riippuu paljon käytettyjen nauriiden mausta.

0,6 kg nauriita
3 dl vettä
1,0 tl suolaa
2 dl (täys)maitoa
1 dl mannasuurimoita
1 kananmuna
1,5 rkl siirappia
0,5 tl inkivääriä
0,2 tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
Pinnalle korppujauhoja + voita

1. Kuori ja lohko nauriit. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (n. 20 – 30 minuuttia). Kaada keitinliemi talteen. Soseuta nauriit.
2. Sekoita mannasuurimot ja maito, anna turvota hetki.
3. Yhdistä mannasuurimot ja naurissose, joka on hieman jäähtynyt. Lisää munat, siirappi ja mausteet.
4. Sekoita ja lisää tarvittaessa nauriiden keitinlientä (meidän laatikossa paksuus oli vähän perunamuusia vetelämpää).
5. Kaada voideltuun uunivuokaan. Painele pintaan kuvioita ja ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voi nokare.
6. Paista uunissa, 150-asteessa noin 1½ tuntia.

Laatikon voi myös pakastaa raakana paistamista odottamaan.


3 kommenttia:

  1. UNOHDETUT NAURIIT JA LANTUT

    Imelletty naurislaatikko ja imelletty lanttulaatikko on helppoja valmistaa. Niiden niukan tärkkelyspitoisuuden takia imeltämisessä tuulee olla tarkkana, koska ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.

    Tässä yksinkertainen ohje. Siirappia ei tarvita. Maku tulee imeltymisestä.

    Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltämisen perusteet. Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltäminen vaatii ehdottomasti imeltämisreaktioiden lämpötilan 65-72 astetta tai muuten imeltymistä ei tapahdu riittävästi.

    Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

    3 kg nauriita tai lanttuja

    vettä keittämiseen ja imeltymiseen

    6 ruokalusikallista vehnäjauhoja

    50-130g voita

    2-3 teelusikallista suolaa

    Maitoa ja/tai kermaa, kerma on hyvä valinta, koska nesteen lisäyksessä tulee olla varovainen.

    Näin valmistuu imelletty naurislaatikko ja imelletty lanttulaatikko:

    1. Kuoritaan lantut tai nauriit
    2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä. Keittovesi kannattaa ottaa talteen ja lisätä tarvittaessa. Näin nesteen määrä pysyy kontrollissa.
    3. Lantut tai nauriit soseutetaan. Tarvittessa sose notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä ja pieni vesilisäys on tarpeen. Veden tarve on selvästi pienempi kuin perunoilla ja soseesta tuleekin helposti liian notkeaa.
    4. Jäähdytetään sose 76 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
    5. Lisätään 6 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta tässä vaiheessa EI lisätä.
    6. Laitetaan 76 asteinen sose imeltymään 65-70 (75) asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu imeltymisreaktiot.
    7. Tarkistetaan imeltyminen maistamalla noin tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
    imeltymisestä. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voidaan seurata imeltymisen edistymistä.
    8. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia.
    9. Lisätään suola, voi ja maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Voi maustaa.
    Siirappia ja sokeria ei tarvita.
    10. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
    11. Aloita paistaminen noin 200 asteisessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Anna paistua 2-3 tuntia.

    Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa tämän ohjeen mukaisesti soveltaen. Maitoa runsaasti ja maidon määrä vaihhtelee eri perunalajikkeilla runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentti kotaan "8. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia."

      Nauriin ja lantun tärkkelyspitoisuus on varsin pieni ja siitä johtunee että pitkään jatkuneesta imeltämisestä ei ole mitään hyötyä, koska imeltymisreaktio pilkkoo vähästä tärkkrlysmäärästä muododtuneet yhdisteet edelleen vähemmän makeiksi yhdisteiksi ja tilalle ei enää muodostu makeita yhdisteitä, koska tärkkelys loppuu varsin nopeasti.

      Nykyisin imellytän naurista ja lanttua 2-3 tuntia.

      Makuaisti on yllättävän tarkka määrittelemään imeltymisen edistymistä.

      Poista
    2. Imeltyminen tehostuu ja varmistuu, kun lanttujen tai nauriiden sekaan lisätään perunaa. 2kg lanttuja tai nauriita ja ½-1kg perunoita on sopiva suhde. Sose imeltyy noin 3 tunnissa kun soseen lämpötila on noin 65-70 astetta - varmista imeltyminen maistamalla.

      Poista