Retkikohteet

perjantai 18. tammikuuta 2013

Kikhernekeitto



Mikä onkaan parempi yhdistelmä kuin talvisen pakkasulkoilun jälkeen tulla sisälle ja syödä lämmintä ja lämmittävää keittoa. No, vielä parempi yhdistelmä on tietenkin syödä tuo lämmittävä keitto ulkona, samalla kun ihailee kaunista ja aurinkoista talvimaisemaa nuotiolla. Emme kuitenkaan valmistaneet keittoa luonnossa, vaan teimme sen valmiiksi kotona, pakkasimme sen termospulloihin ja huristelimme metsään nauttimaan auringosta ja talvesta.

Tähän asti olen ollut sitä mieltä, että en oikein pidä kikherneistä. Mutta ehkä se on johtunut siitä, että olen syönyt niitä vain koulunsalaattipöydästä, jossa ne on tarjoiltu kylminä. Siksi ehkä oli hieman riski päättää tehdä kasviskeittoa, johon tulee kikherneitä ja toista inhokkiania, kuminaa. Mutta ennakkoluuloista huolimatta, keitto oli oikeasti hyvää! En tiedä, johtuiko se sitten ruokailuympäristöstä, vai oliko se oikeasti hyvää. Mutta niin hyvää se kuitenkin oli, että ajattelin kertoa reseptin teillekin, jos tekin innostutte lähteä retkeilemään keittolounaan kanssa tai kaipaatte ulkoilun jälkeen sitä lämmittävää ruokaa.

Kikhernekeitto

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
4 lehtisellerinvartta
1 keskikokoinen chili
loraus oliiviöljyä
1 tl kuminansiemeniä
400 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk kikherneitä
1-2 tl suolaa

1. Kuori ja pilko kasvikset, hienonna sipulit ja chili, kuutioit porkkana ja viipaloi lehtisellerit.
2. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää kumina ja kuullota vielä hetki.
3. Lisää vesi, tomaattimurska, liemikuutio, tomaattipyree ja kikherneet, joiden vesi on valutettu.
4. Anna kiehua kannen alla noin 20 minuuttia.
5. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä suolaa.
Maistuu erityisen hyvälle tuoreen, vaalean leivän kanssa.

ps. Olen jonkin aikaa etsinyt talviulkoiluun sopivia kenkiä. Tähän asti ongelmana on ollut helposti palevalat varpaat, koska kenkäni eivät ole olleet riittävät tilat paksuille sukille. Kiertelin kenkäkauppoja ja pyörittelin kädessäni hienoa ja kalliita villavuorisia, Gore Tex-pinnotteisia kenkiä, mitkä maksoivat siis paljon. Sitten menin Citymarketiin, päädyin lastenosastolle ja ostin Kuomat ja olin tyytyväinen. Hinta oli hyvä, lasten koko sopi hyvin jalkaani, kenkään mahtui paksummat sukat ja villasukat ja silti oli tilaa ilmalle. Ja ei tullut yhtään kylmä varpaisiin, vaikka olimme ulkona 2 tuntia ja pakkasta oli -10 astetta. Ostakaa Kuomat, ne on kotimaiset!

3 kommenttia:

  1. Hei joo, mä oon kans haaveillut kuomista! Töissä ollessa siis lähinnä. Yhdellä työkaverilla oli semmoiset oikein aikuisten kuomat, niitä on "tyylikkäämmillä" kuoseillakin.

    Kikherneet on hyviä myös risotossa (tms riisiruoissa), samoin kidneypavut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aattelin, että näihin ei niin julkiseen käyttöön voin ostaa vähän edullisemmat kengät, niin niihin parempiin talvikenkiin voin satsata vähän enemmän. Tosin kävin Kuomillani jo uimahallissa ja kaupassa, joten se siitä vähäisestä julkisesta käytöstä niillä kengillä. Mä tykkäsin tuosta lasten mallista enemmän, ne oli 20 euroa edullisemmat :D Ja otin ihan perusmustat.

      Poista
  2. Tuon keiton aineksista mun mahalle sopiis ainoastaan porkkana ja kasvisliemikuutio,joten en kopsaa ohjetta vaikka keitto näyttäki hyvältä.

    VastaaPoista