Retkikohteet

torstai 10. tammikuuta 2013

Lihapiirakoita

Tässä asunnossa asuu tällä hetkellä kaksi työtöntä, joten ettei aika kävisi liian pitkäksi, on otettava erilaisia urakoita, esim. vaatehuoneen siivous tai petauspatjan peseminen. Tai sitten lihapiirakoiden tekeminen.
Ryhmäkuva, lähes kaikki ehti kuvaan. Yhdestä taikinasta tulee n. 25 lihapiirakkaa
Ollaan tehty näitä pari kertaa aiemminkin, mutta ne kerrat olivat jo ennen kuin aloin pitämään blogia. Näiden tekemiseen kannattaa siis varata riittävästi aikaa, meillä meni noin 2 tuntia. Tietenkään koko aikaa ole luvassa actionia, mutta etenkin tuo paistaminen on yllättävän aikaa vievää hommaa.

Ja kuten aina kuumassa rasvassa paistettaessa, kannattaa varautua mahdolliseen tulipaloon eli lähelle otetaan jo valmiiksi kattilan kansi, patakintaat ja mahdollinen sammutuspeitto. Tai muuten vain on hyvä miettiä, millä tavalla saa syttyvän öljypalon kaikkein nopeimmiten ja turvallisimmin sammutettua.

Täytteenä valmiissa lihapiirakoissa meillä oli tällä kertaa itsetehtyä coleslow-salaattia ja tietenkin sinappia ja ketsuppia. Ehkä seuraavalla ruokailukerralla väliin pääsee pari nakkia ja kurkkusalaattia.

LIHAPIIRAKAT
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
noin 8- 10 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Täyte:
3 dl keitettyjä ohrasuurimoita
400 g jauhelihaa
1 sipuli
10 cm purjoa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
Paistamiseen öljyä/munkkirasvaa
(me käytimme auringonkukka- ja rypsiöljyä)

    1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikina levätä peitettynä täytteen valmistamisen ajan.
    2. Keitä ohrasuurimot kypsäksi. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli ja purjo pannulla, mausta seos. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
    3. Kaulitse kohonnut taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja. (meillä muottina Iittalan Kartio-kulho)
    4. Laita jokaiselle palalle täytettä (n. 1 rkl) ja nipistä reunat hyvin kiinni. Apuna kiinnittämisessä voi käyttää vettä, kostuta piirakan toinen puoli vedellä. Anna piirakoiden kohota.
    5. Kuumenna rasva 180 asteeseen kattilassa ja kypsennä piirakat molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Valuta lihapiirakat leivinpaperin päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti