Retkikohteet

tiistai 19. helmikuuta 2013

Omena-kinuskikääretorttu



Sunnuntai-illan vieraille lupasin tarjota jotain hyvää. Ja tietenkään en suostunut tekemään jotain vanhaa, tuttua ja turvallista, vaan kehittelin jotain uutta. Kääretorttu on sellainen leivonnainen, että sitä tulee harvemmin tehtyä tai syötyä. Poikkeus on unelmatorttu, jota ainakin meidän perheen juhlissa on lähes aina tarjolla.



Kääretorttuhan on kuitenkin hyvin muuntautumiskykyinen leivonnainen: itse tortun voi tehdä tavalliseen tapaan vehnäjauhoista, mukaan voi laittaa kaakaojauhetta tai voi tehdä vaikka raidallisen tortun. Tai sitten kuten minä tein tällä kertaa, käytin pohjaan ruis- ja perunajauhoja. Ja jos pohja on helposti muuteltavissa, niin entäs sitten täytteen kanssa! Väliin voi laittaa pelkkää hilloa, mutta jos haluaa tehdä vähän erikoisemman, kääretortun voi täyttää kermalla, rahkalla, tuorejuustolla, mascarponella tai vaikka jäätelöllä. Ja makua antamaan käyvät kaikki marjat ja hedelmät (Tässä toinen kääretorttu-vinkki)

Eli lyhyesti sanottuna kääretorttua voi tehdä jos jonkinlaista! Minun tekemäni kääretorttu oli tällä kertaa omena-kinuskikääretorttu, jossa oli nimestään huolimatta myös vähän raparperia ja rahkaa.

Pohja
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ¼ dl ruisjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon.
3. Sekoita aineet varovasti sekaisin.
4. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 200 asteessa 10-12 minuuttia.
5. Ripottele sokeria leivinpaperin päälle ja kumoa torttupohja siihen. Poista leivinpaperi.

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
250 g rahkaa
3 dl omenasosetta, 1 dl raparperisosetta
1. Laita kerma ja sokeri kattilaan, kuumenna ja sekoita kokoajan noin 10 minuuttia.
2. Ota kattila pois levyltä, laske lavuaariin kylmää vettä ja jäähdytä kinuski.
3. Laita vielä jääkaappiin jäähtymään. Kun on kylmennyt, vatkaa kinuskia vaahdoksi.
4. Lisää vaahtoon rahka ja sekoita.
5. Levitä kääretortun päälle ensin sose ja sen jälkeen kinuskirahka.
6. Kääri rullalle ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Ensimmäisellä maistelu kerralla kääretorttu oli vähän kuiva, olisi siis saanut tekeytyä ja maustua jääkaapissa vielä pidempään. Mutta pidin hieman erilaista, rouheisemmasta torttupohjasta. Maut myös tulivat paremmin esiin seuraavana päivänä. Omenaa olisi saanut olla enemmän, mutta makeus oli juuri sopiva. Tykkäsin ja voin suositella muillekin.
”He istuutuivat teepöytään, ja Vilijonkka oli niin iloinen, kun hänellä oli seuraa, että puhui puuta heinää ja kaatoi teetä pöytäliinalle.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti