Retkikohteet

torstai 11. huhtikuuta 2013

Saaristolaisleipä

Tein kuiva-ainekaapin kevättarkistusta eli heittelin pois liian vanhoja elintarvikkeita ja kauppalistaa loppuvista tai pian loppuvista tavaroista. Huomasin, että kaljamaltaat olivat menneet reilu kuukausi sitten vanhaksi ja heti alkoi tehdä mieli saaristolaisleipää. Ajattelin, etteivät maltaat vielä ole kuitenkaan käyttökelvottomia, joten hain kaupasta puuttuvat aineet ja aloin leipomaan. 


Saaristolaisleipä on oikeastaan aika vaivaton ja helppo leipä leipoa, koska sitä ei tarvitse vaivata. Vaativinta on antaa taikinan kohota riittävän kauan ja odottaa leipien paistumista.


Oman leipäohjeeni olen leikannut talteen jostain lehdestä, mutta aika samalta se näyttää kuin monet netissä pyörivät ohjeet, mutta laitan sen nyt kuitenkin tähän, jos innostutte leipomaan tätä herkkuleipää.

Saaristolaisleipä, 2 leipää
7 dl piimää
50 g hiivaa
0,7 rkl suolaa
2 dl tummaa siirappia
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaljamaltaita
2 dl vehnäleseitä
7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Tee hiivasta ja suolasta seos tämän ohjeen mukaan.
2. Kaada siirappi ja hiiva-suolaseos piimään. Sekoita.
3. Yhdistä kuivat aineet yhteen suureen astiaan.
4. Kaada neste kuivien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. 
Taikinan tulee olla helposti sekoitettavaa eli aika löysää.
5. Anna kohota liinan alla 2 tuntia.
6. Voitele kaksi leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin ja tasoita taikina öljytyin käsin. 
Anna kohota vielä tovi.
7. Paista 175 asteessa 1½ tuntia.
Paiston puolessa välissä voitele leivät seoksella, jossa on 4 rkl vettä 2 rkl siirappia.


Toinen kätevä vinkki vihreästä kirjasta liittyy siirappiin:
”Siirappia mitattaessa jää siitä suurin osa mittaan. Sen saa kuitenkin lähtemään niin tarkkaan, ettei sitä jää pisaraakaan, jos mitan enne mittaamaan ryhtymistä voitelee kuumalla rasvalla tai pistää kuumaan veteen.”

Minä olen laittanut mittaan pienen tipan öljyä ja levittänyt sen koko mittaan ja tämän jälkeen lähtee siirappi mitasta yhdessä hujauksessa. Toimii varmasti myös hunajan kanssa samalla lailla.

7 kommenttia:

  1. Tuoksun voi melkein aistia njam! voi kun viittis joskus itekin väsätä jotain tuoksuvaa ja maistuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vain tekemään, kuten sanoin, vaikeinta on odottaminen. Ja tässä tapauksessa leipien irtisaaminen vuoista. Muistinkin, miksi jouluna tehtyihin leipiin halusin laittaa leivinpaperit vuokiin...

      Poista
  2. tätä on pakko kokeilla joku päivä. Saaristolaisleipä on niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä on kyllä niin hyvää, eikä tarvii laittaa päälle muuta kuin paljon voita!

      Poista
  3. Minähän kerään kaapista kaikki vanhat jauhot ja teen tämän huomenna mökillä remontin lomassa. :)

    VastaaPoista
  4. Pysyykö tuo taikina muuten koossa ilman leipävuokaa? Mulla ei löydy kun yksi vuoka! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina on kyllä aika vetelää, semmoista puuromaista. Hetken se voi pysyä kasassa, mutta en usko, että siitä tulee kovin leipämainen ilman vuokaa. Senhän vois koittaa tehdä tämmöseen peruskakkuvuokaan, jossa tehdään leikkokakkuja. Siinä tosin voi olla ongelma saada se sieltä pihalle.. Tai sitten pyöreässä irtopohjavuoassa. Vähän erikoisemman mallisia leipiä :D

      Poista