Retkikohteet

torstai 16. toukokuuta 2013

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 3


Juttu sarjan aiemmat osat löytyvät retkeilykohde –tunnisteen alta.  Tällä kertaa suosittelen kohdetta Orivedellä. Kyseessä on Metsähallituksen eli valtion omistamassa alueella. Kyseessä on Pukalan virkistysmetsä,  Tampereelta noin 50 minuutin ajomatkan päässä. 

Virkistysmetsä-käsite tarkoittaa sitä, että alueen metsät ovat normaalissa metsätalouskäytössä, mutta polkujen ympäristöissä tehtävät metsänhoitotyöt tehdään varoen, merkatut reitit säilytetään ja hakkuutähteet kerätään kulkemisen helpottamiseksi. Alueen metsät ovat pääosin nuoria sekametsiä, mutta merkatut reitit kulkevat myös karujen ja kallioisten männiköiden läpi, joilla kasvaa iäkkäitä puita. Parasta Pukalassa on järvimaisemat ja karut kalliot.

Pukala on hyvä retkeilykohde henkilölle, joka haluaa päästä vaeltamaan metsässä vähän enemmänkin. Pukalassa on merkattuja reittejä yhteensä 17 kilometrin verran. Alueella on kaksi merkattua rengasreittiä, toinen pohjoisosassa ja toinen eteläisessä osassa. Me olemme kiertäneet näistä pohjoisen reitin, joka kiertää Siitinjärven kautta Valkeajärvelle, jossa on nuotiopaikka ja myös telttailuun sopiva alue. Pohjoisen reitillä on myös jonkin verran korkeuseroja.

Etelässä olemme kävelleet lyhyemmän reitin (parkkipaikalta nuotiopaikalle, alle kilometri) Pukalajärven rannassa olevalle nuotiopaikalle ja vähän kierrelleet alueen polkuja ympäriinsä. Nuotiopaikka ja laavu ovat kauniissa maisemassa Pukalajärven rannalla. Rannan läheisyydessä on myös kallioinen saari, johon rannasta on tehty kulkuyhteys sillan avulla. Kannattaa ehdottomasti käydä katselemassa maisemia saarelta. Saaressa on myös nuotiopaikka. Olemme myös käyneet uimassa Pukalajärvessä kesällä 2010, jolloin oli hirmuinen helle ja vesi lämmintä kuin linnunmaito.

Koska kohde on Metsähallituksen omistama ja hoitama, laavuilla on polttopuita ja tarvittavia välineitä puiden pilkkomiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että Metsähallituksella noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta eli roskiksia ei ole, vaan jaksat varmasti kantaa tuomasi roskat myös takaisin metsästä.

Lisää tietoa Pukalasta ja esimerkiksi alueella olevista melontareiteistä saa luontoon.fi –sivustolta, jossa Metsähallitus esittelee kaikki retkeilykohteensa hyvin kattavasti. 

Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti