Retkikohteet

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mehevä raparperipiirakka



Joko raparperikausi on ohi? Ei kai ja mitäs sitten, vaikka olisikin. Ai nimittäin kertoa teille hyvän raparperipiirakan ohjeen. Usein tekemiäni ja syömiäni piirakoita on vaivannut kuivuus. Piirakoiden murupohja on kuiva ja kova, joka kaipaa kaverikseen vaniljakastiketta ja paljon ja siltikin saa pelätä, että piirakanpala pomppaa lautaselta, kun sitä yrittää saada pienennettyä suupaloiksi.


Tämän piirakan pohja on mehevä ja muheva, jonka syöminen onnistuu helposti muovilusikalla pahvilautaselta – juhannuksena testattu. Piirakanpohjan ohje on lainattu perinteisestä toskakakusta, jossa muistin olevan hyvä pohja, jota halusin testata erilaisessa muodossa. Tässä piirakassa raparperi on soseena, eikä paloina. 


Ohjeeni mehevään rapaperipiirakkaan on tällainen:

Pohja:
2 munaa
1½ dl sokeria
75 g sulaa rasvaa
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja

Raparperisose:
500 g raparperinpaloja
1 dl sokeria (maun mukaan enemmän)
1 tl kanelia
1 rkl perunajauhoja

Kauramuru:
1 dl kauralese
2 dl kaurahiutale
1 dl rasva
1 dl fariinisokeri

1. Tee ensin raparperisose. Laita raparperit, sokeri ja kaneli kattilaan. Kun raparperit ovat pehmenneet, soseuta seos sauvasekottimella. Lisää perunajauhot.
2. Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sula rasva. Sekoita kuivat aineet keskenän ja lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
3. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja esipaista uunissa noin 10 minuuttia 175 asteessa. Tee sillä aikaa kauramuru: sulata voi ja sokeri kattilassa, lisää leseet ja hiutaleet, sekoita.
4. Levitä sose pohjan päälle ja viimeiseksi kauramuru. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes muruseos on ruskettunut ja pohja paistunut.

1 kommentti:

  1. Tää kyllä oli hyvää! 3-vuotias luuli syövänsä omenapiirakkaa ja kieltämättä muistutti sitä: hillo oli hyvää (näytti omenalta) ja tämä oli tavallista raparperipiirakkaa lempeämmän makuinen. Ja mehevä, tosiaan, meni ilman kastikkeitakin, vaikka lempilisukkeista olikin monenlaisia mielipiteitä. ;)

    VastaaPoista