Retkikohteet

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Päijänteen aalloilla



Kesäkuun ensimmäisen päivän ja ensimmäisen lauantain vietimme laivan kannella ihaillen suomalaisia järvimaisemia ja jylhiä, karujakin saaria ja hienoja hiekkarantoja. Osallistuimme Metsähallituksen järjestämälle, Päijänteen kansallispuiston 20-vuotisjuhlaristeilylle. Risteily alkoi Padasjoelta ja kierteli pitkin kansallispuistoa yhteensä kuuden tunnin ajan.  

Päijänteen kansallispuisto on siitä erikoinen kansallispuisto, että se koostu pääasiassa saarista, joten siihen tutustumiseen tarvitaan vene. Saarissa on paljon rantautumispaikkoja ja retkeilyyn sopivia alueita, joten retkeily alueella on kyllä helppoa, jos vain on merikelpoinen kulkuneuvo ja taito sen kuljettamiseen. Alueella liikennöi meidänkin retkialuksemme M/SElbatar, joka kesäaikaan, muistaakseni heinäkuussa, kuljettaa matkustajia alueen suurimmalle saarelle, Kelventeelle, jolla mekin kävimme. Lähtöpaikat ovat Padasjoki, Asikkala ja Sysmä.


Kelvenne on yhdeksän kilometriä pitkä harjusaari, joka on hyvä merkki jääkauden jättämistä jäljistä Suomen luontoon. Saarella on myös hienoja hiekkarantoja, jotka ovat erityisen suosittuja veneilijöiden keskuudessa. Nytkin hiekkarannat näyttivät olevan täynnä jos jonkin kokoista paattia. Luultavasti osa oli rantautunut saarelle tai ainakin rantaan pidemmäksikin aikaa. Saarella on myös monia nuotio- ja telttapaikkoja, joten siellä voi hyvin retkeillä myös yönyli.



Risteilymme teemana oli linnut, joita bongasimme laivasta paikallisten lintuseuran jäsenten opastuksella. Kovin erikoisia lajeja emme nähneet, mutta mielenkiintoisin havainto oli kalasääsken pesä ja pesivä sääksi. Toinen jännittävä nähtävyys retkellä oli hiljattain löydetty kalliomaalaus, joka esitti hirveä. Maalaus oli arvioiden mukaan 5000-6000 vuotta vanha. Eihän kuva tietenkään niin selvä ollut, ainakaan laivasta katsottuna, että sen olisi paljalla silmällä tunnistanut tai edes kuvasta, mutta olihan se jännittävää nähdä jälkiä entisaikojen Päijänteen asukkaista.


Siinä se hirvi on, nuo kaksi tummemanpunaista palloa. Mielestäni muistuttaa enemmän virtahepoa.

Metsähallitus järjestää myöhemmin kesällä 2013, 30.6. ja 7.7., vielä kaksi risteilyä, joista ensimmäisessä aiheena on kansallispuiston kasvit ja jälkimmäisellä kulttuurihistoria. Jos innostuit ajatuksesta päästä tutustumaan upeaan kansallispuistoon, kannattaa laittaa päivämäärät mieleen ja tarkkailla Päijänteen nettisivuja aktiivisesti, paikat kuulemma täyttyvät nopeasti! Ja reissu ei ole ainakaan hinnalla pilattu, hinta on 5€/henkilö ja sillä rahalla Metsähallitus tarjoaa vielä kakkukahvit. Seuraavien risteilyjen lähtöpaikat ovat Asikkala ja Sysmä.


Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

"Muumipeikot pitävät ystävällisesti vaihtelevasta, arvaamattomasta ja erikoisesta maisemasta. Rannasta jossa on hiukan maata ja hiukan vettä, auringonlaskusta jossa on hiukan tummuutta ja hiukan valoa, ja keväästä joka on hiukan kylmä ja hiukan lämmin." – Muumipappa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti