Retkikohteet

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 6



Kangasalan ja Pälkäneen kuntien alueella sijaitsee suuri, yhtenäinen metsäalue, Laipanmaa. Laipanmaa on talousmetsäaluetta, jonne on rakennettu virkistyskäyttöön soveltuvia reittejä ja nuotio- ja laavupaikkoja. Koska alue on edelleen talousmetsäkäytössä, alueella on kaikissa kasvuvaiheissa olevaa metsää – on taimikkoa, nuorta metsää ja myös vanhempaa kasvatusmetsää ja uudistusaukkoja. Tämä varoituksen sanana niille, jotka haluavat retkeillä ainoastaan luonnontilaan jätetyissä, hoitamattomissa metsissä.


Tampereelta Laipanmaalle on matkaa reilut 50 kilometriä. Auto on hyvä jättää Rajalan metsäkämpän pihaan, joka on samalla myös useimpien reittien risteyskohta. Jos haluaa tehdä vain lyhyemmän metsäretken ja tarkoituksena on vain päästä istumaan nuotiolle metsän keskelle, hyvä kohde on silloin Verkkojärven laavupaikka, jonne Rajalan kämpältä matkaa on reilut 500 metriä helppokulkuista polkua. Tänne on hyvä myös tulla lasten kanssa.


Me olemme kiertäneet Laipanmaan eteläisen reitin, Hirvijärven kierroksen, joka on yhteensä 12 kilometriä pitkä. Reitin varrella ollut maasto oli hyvin vaihtelevaa, välillä kuljettiin kosteassa kuusikossa, välillä hakkuuaukon ja taimikon reunaa pitkin. Jännittävin ja reitin hienoin osuus oli Iso-Hirvijärven eteläpuolella kulkevalla reitillä, joka kulkee pitkin Laurilanvuorta kohti Korppivuorta, josta oli jyrkkä kalliorinne alas järvelle. Eräänä keväänä teimme retken Korppivuorelle, monin paikoin lumet olivat jo sulaneet muualta, mutta Laurilanvuorella ja Korppivuorella lunta olikin paljon ja eteneminen on hankalaa. Poispäin tulimmekin vielä jäässä ja varjossa olevaa Iso-Hirvijärven rantaa pitkin. Se vasta oli jännittävää!






Evästauolle pysähdyimmekin kallionrinteelle ihailemaan järvimaisemia ja hiljaisuutta. Kunnon evästauon pidimme Pihtilammin laavupaikalle, jonne pääsee helposti myös autolla. Kävimme tuolloin myös uimassa, koska oli lämmin elokuinen päivä ja matka oli ollut melko pitkä ja hikinen. 



Alueella reitit on merkattu selvästi ja nuotiopaikoilla oli riittävästi puita ja tarvittavat välineet puiden tekoon. Mielestäni alue sopii hyvin myös parin päivän vaellukseen, jolloin voi kiertää koko Laipanmaanreitistön. Kovin suurta väentungosta emme alueella ole nähneet, vaikka olemmekin siellä kolme-neljä kertaa retkeilleet. Myös talviaikaan olemme käyneet paistamassa makkarat Verkkojärven laavulla.






Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.

3 kommenttia:

  1. Hei!
    Kiitokset hyvästä juttusarjasta. Olemme avokkini kanssa innostuneet tekemään päivävaelluksia ja juttusi ovat olleet erittäin hyödyllisiä! Tänään kävimme juurikin tämän kyseisen Laipanmaan eteläisen kierroksen kiertämässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, että omasta harrastuksesta ja innostuksesta kertoa siitä on ollut hyötyä! Kiitos kommentista siis. Viimeaikoina valitettavasti on jäänyt niin retkeily kuin siitä kirjoittaminenkin vähemmälle, kun on perheeseen tuli kolmas jäsen, mutta kova into olisi jo päästä kunnolla metsään.

      Poista
  2. Kävin justiin eile tämä reitti ja oli ihana löytä nyt Sun blogi! Tämä on hieno paikka. Hyvät kuvat ja hyvä teksti. Tykkään ihmisistä, kuka rakasta liikunta. Onnea ja jakso vaan!!!

    VastaaPoista