Retkikohteet

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Vaiheita



Pienten lasten vanhempia usein lohdutetaan sanomalla, että lapsi kasvaa nopeasti ja tämänhetkinen, hankala arki on vain vaihe, joka menee pian ohi ja tilalle tulee taas erilainen arki. Tiedon siitä, ettei tämä hetki kestä ikuisesti, pitäisi lohduttaa ja antaa energiaa selviytymään haastavista päivistä.

Itselläni tuo ajattelumalli ei kuitenkaan kovin hyvin toimi. Tällä hetkellä ajatuksesta pitäisi kuitenkin kerätä voimia, mutta en malta olla odottamatta sitä hetkeä, kun tämä vaihe menee ohi. Nyt se on kestänyt kolme viikkoa, kuinka monta viikkoa vielä pitää jaksaa odottaa uutta, toivottavasti parempaa vaihetta? Tuleeko uusi vaihe sitten, kun tyydyn ja sopeudun tähän nykyiseen?



Meillä on menossa unirytmit sekaisin vaihe. Yöunet nukutaan keskimäärin kahden tunnin pätkissä, päiväunipätkät kestävät maksimissaan 40 minuuttia. Tällä hetkellä positiivisinta on se, että lapsi nukahtaa öisin hyvin yösyötön jälkeen, mutta minä en. Itse siis nukun yöuneni tunnin tai parin pätkissä. Aamulla heräänkin tokkurassa, hartiat ja niska jumissa, oksettaa ja pyörryttää ja selkä on välillä niin jumissa, että tytön nostaminen sängystään on hankalaa. Yöunipätkät eivät riitä palautumiseen, eikä jatkuva heräily ja yösyöttely paranna tilannetta lainkaan. 



Päiväunista ei oikein edes huvita kirjoittaa, kun niitä ei oikein ole. Ensimmäinen 40 minuutin pätkä onnistuu suhteellisen helposti, mutta sen jälkeen nukutukset jatkounille ovatkin työn, tuskan ja huutojen takana. Pikkuinen alkaa usein olla niin yliväsynyt, ettei nukahtamisesta tule mitään. Ja nukuttajan hermot ovat menneet viimeistään 7.17, kun on herätty uuteen aamuun, joten nukuttajakaan ei taida enää olla terävimmillään vaativassa tehtävässä. Jos positiivisesti haluaa laskea, ehkä tyttö nukkuu tällä hetkellä päiväunia jopa 2,5 tuntia, tosin kolmessa tai neljässä pätkässä. Tästä seuraa myös se, ettei omaa aikaa juurikaan ole. Ja usein myös lapsi on väsynyt, eikä viihdy yksin lattialla, vaan haluaa olla sylissä tai syömässä. Nyt hän on viihtynyt yllättävän hyvin lattialla itsekseen, vaikka alkaakin kuulua vaativaa kitinää.


Oetaan vastaan uusia, mukavia tsemppauksia, hyviä vinkkejä päiväunien pidentämiseen ja oman nukahtamisen edistämiseen. Tai sitten paremmat unenlahjat, pidemmät pinnat ja lisää kärsivällisyyttä.

Kuvat tekstiä positiivisemmat viikonlopulta, kun kävimme Särkänniemessä. Sinne pääsee tänä vuonna ilmaiseksi sisään.








 

7 kommenttia:

  1. Suosittelen ottamaan yhteyttä neuvolaan,jossa voitte käydä läpi päivärytmiä, nukahtamistapoja jne. Varsinaisen unikoulun voi aloittaa vasta puolivuotiaana. Monesti keinot parempaan uneen löytyy. Joskus auttaa vain aika. Jos vauva on nyt tottunut nukahtamaan rinnalle,siitä pitäisi päästä eroon. Muuten näillä tiedoilla,siis ilman runsaita lisäkysymyksiä,en minä ainakaan osaa neuvoa. Siksi siis suosittelen neuvolaa,missä voitte käydä ne kysymykset läpi. Tsemppiä teille! Kyllä Sä vielä joku päivä saat nukkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän tässä lisä-ärsyttää, kun me just eilen oltiin neuvolassa, jossa asiasta puhuin. Yleensä oon se tyyppi, jolla kaikki on ihan ok ja joku asia vähän on vaivannut, mutta on ajatellut, että se johtuu tästä ja tuosta ja asia on sillä kuitattu.

      Nyt sitten kerrankin "valitin", kun tämä nukkuminen on niin haastavaa. Vastaus oli, että voi johtua siitä, että tulee hampaita, pärjää jo vähemmällä unella tai kun on alkanut liikkua, niin on levoton nukkuja. Ja kun on päivisin aktiivisempi liikkuja, täytyy sitten yöllä syödä enemmän. Ja tietenkin todettiin, että tämä on vaihe. Eli asioita, joita olin itekin ajatellut, mutta en tällä kertaa heti esittänyt omia arveluita. Sen suuremmin asiaa ei puitu.

      Vähäsen harmittaa, että neuvolassa vastaukset ongelmiin on aina niitä "helpoimpia", joita on itsekin ajatellut, eikä sitten tutkita, jos taustalla olis jotain muuta. Enkä nyt tarkoita, että meidän lapsella olis jotain kummempaa ongelmaa, vaan just tuo päivienrytmitys tai se, että kuinka monta kertaa yössä tuon ikäisen "kuuluu" syödä. Tällä hetkellä päivärytmit tuntuu olevan samanlaista kuin ekoina kuukausina eli joka päivä erilaista. Jospa siis pian tulis se seuraava vaihe, jolloin nukuttiin yössä 7-9 tuntia ja päivisin 4 tunnin päikkärit...

      Mutta täytyy kyllä ruveta tuota päivien rytmitystä tarkkailemaan ja muuttamaan näihin tämän hetken päiväuniin sopivammaksi. Ehkä osaltaan se sekoittaa lasta, kun on niin erilaisia päivät. Tietenkin rytmitys olis helpompaa, kun vois joka aamu aloittaa samaan aikaan, mutta siihen vaadittais tietenkin sekin, että itse sais nukuttua yössä riittävästi, jotta jaksaa herätä ajoissa. Ehkä meidän olis myös hyvä muuttaa tuota iltarytmiä. Syödä ensin ja vasta sitten hoitaa muut iltatoimet. Nyt kun mennään heti syömisen jälkeen nukkumaan. Sänkyyn hän kyllä nukahtaa tai nukutetaan, mutta ehkä parempi erottaa ruokailu ja nukahtaminen kunnolla. Kiitos siis uusista näkökulmista ongelmiin!

      Poista
    2. Vastaan vielä sen verran, että kurjaa, ettei terkkari ottautunut asiaan tuon paremmin. Jos haluat, voin laittaa sulle vähän 6 kuukautisen normaalia päivärytmiä, että tiedät miten yleensä sen ikäiset elää/nukkuu. Vaikka ei teillä vielä niin paljon ikää olekaan, mutta voihan myös olla, että teillä on rytmi muuttumassa ja sen takia unet on mitä sattuu. Ootteko muuten kiinteitä aloittaneet? Jos ette ja nukkuminen jatkuu tällaisena, suosittelisin niitäkin miettimään.

      Poista
    3. Tuntuu kyllä, että rytmi on todellakin muuttumassa. Tuntuu vähän samalta kuin ensimmäiset 2 kuukautta, kun opeteltiin sopivaa rytmiä ja piti kokeilla, mihin aikaan tyttöä huvittais mennä nukkumaan ja miten nukkua. Nyt tosiaan on samanlaista testailua.

      Kiinteitä on maisteltu nyt reilu viikko. Neuvolassa puhuttiin myös niistä ja ehdotti iltapuuroa, jos se auttais pidempiin yöuniin. Vielä sitä ei tosin olla (ehditty) testata, mutta suunnitelmissa on.

      Poista
  2. Kirjotan vain lyhkäsesti kännyillen, mutta muuten unohdan. Meillä oli hyvin samanlaista välillä.

    Päiväuniin tuli kuitenkin radikaali muutos, kun oppi nukahtamaan hyssyttelemättä. Sen jälkeen seuraus oli, että 45 minuutin pätkien (tasan, aina) saattoikin havahtumisen sijaan nukahtaa uudestaan. Autuaallista! :) Parin kuukauden sisällä pahin on varmasti ohi. Ja suosittelen hierojaa, pakko!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. komppaan vielä Heidiä. Mitä vähemmän varsinaista nukuttamista, sen parempi. Ja mitä paremmin päivällä nukutaan, sitä paremmin yleensä myös yöllä.

      Poista
  3. Vaihdetaan osia ;voit tulla töihin joksinkin päivää ja me voidaan kärryytellä lapsukaisen kans vaikka aamusta iltaan.;)

    VastaaPoista