Retkikohteet

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Rentouttava jalkakylpy



Viime kesänä innostuin lukemaan kasvien käytöstä esimerkiksi rohtoina. Harmikseni tämä innostus iski vasta loppukesästä, rohtoina käytettävät kasvit kun suositellaan kerättäväksi alkukesästä, kasvien ollessa vielä nuoria ja tuoreita.

Juhannusviikolla tämä vanha kiinnostus palasi mieleeni ja päätin järjestää mökkijuhannuksessa ranta span, jossa jokainen saisi rentouttavan jalkakylvyn. Span järjestelyihin kuului myös yhteinen kasviretki, kun lähdimme porukalla hakemaan jalkakylpyyn sopivia kasveja.


Kasvit olisi hyvä kerätä kuivalla säällä, aamupäivästä. Meidän kasviretkemme tapahtui iltapäivästä ja vesisateessa eli kovin virallista tämä meidän spamme toiminta ei ollut. Mutta pääasia olikin järjestää hauska rentoutumishetki. Tärkeää kasvien keräämisessä on tietenkin tunnistaa tarvitsemansa kasvit, mutta myös kerätä laadukkaita ja puhtaita yksilöitä.  




Juhannuksen kokeilusta innostuneena olen kerännyt ja kuivattanut itselleni muutamia kasveja jalkakylpyä varten. Sekoituksessani on puna-apilaa, mesiangervoa, poimulehteä ja ruusua. Kasvien rohdosvaikutukset ovat seuraavat:


  • Puna-apilan kukat ja lehdet puhdistaa, pehmentää ja hoitaa ihoa. 
  • Mesiangervon lehdet sisältävät salityylihappoa, joka tehoaa tulehduksiin ja särkyihin. 
  • Poimulehti puolestaan poistaa turvotusta, puhdista ja hoitaa. Se myös pehmentää kovettumia ja hoitaa haavoja. 
  • Ruusua keräsin mukaan värin ja tuoksun vuoksi. Se myös rauhoittaa ja virkistää ihoa.



Kylpyvettä varten kasveja tarvitaan kuivattuina noin 1 – 1,5 dl. Nämä kasvit haudutetaan kiehuvassa vedessä (1 litra vettä) 20 – 30 minuutin ajan, jonka jälkeen kasvit siivilöidään pois ja haudutusveteen lisätään vettä sopivanlämpöiseksi jalkakylpyä varten. Mukaan voi halutessaan lisätä myös 0,5 dl ruokasuolaa, joka poistaa turvotusta.

Yrttitarha.fi  –sivustolta löytyy paljon tietoa kasvien käytöstä rohdoksina, vanhoja kansanperinteitä, keruuohjeita ja käyttövinkkejä ja vaikka mitä. Siellä kannattaa käydä vierailla ja tietoa keräämässä, jos aihe kiinnostaa. Sieltä minäkin olen vinkkini hankkinut.





2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen tuo tuleva sekoitus! Väittäisin, että se kanervakasvokylpy teki hyvää parille ikävälle näppylälle. :D Ja miellyttäväkin oli. Nyt vain yrttispayritys pystyyn, takuuvarma hemmotteluohjelma esim. kesäpolttareihin! ;) Mut hei, eikö muka mikään noista mainituista "edistä virtsan eritystä", vai jätitkö vain mainitsematta? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enhän mä malta tätä käyttääkään, kun näyttää niin kivalta purkissa. Ehkä näistäkin jotkut kiihdyttää aineen vaihduntaa, mutta nyt keskityttiin pääasiassa näihin kosmeettisiin hyötyihin. :D

      Poista