Retkikohteet

maanantai 8. syyskuuta 2014

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 9



Pitkästä aika käytiin retkellä, paistamassa metsässä makkaraa. Sattuneesta syystä tällä kertaa kohteen valinta oli vähän haasteellista, sen piti olla saavutettavissa lastenvaunujen kanssa. Tiedossa oli toki ennestään tuttu lastenvaunuille sopiva kohde Lempäälän ja Kangasalan rajalla, Birgitanpolun varrella.  

Vähä-Riutan laavupaikalle pääsee helposti metsäautotietä pitkin, joka lähtee Savontieltä. Matkaa parkkipaikalta laavulle on 1,2 km suuntaansa. Eli matka taittuu nopeasti ja reitti on helppokulkuista, muutama isompi mäki saa lastenvaunujen lykkijälle sykkeen vähän nousemaan. Vähä-Riutta sopii siis hyvin lapsiperheille. Parkkipaikan osoite (suunnilleen) on Savontie 649, Lempäälä. Matkaa Tampereelta laavulle on reilut 20 km. Vähä-Riutan laavulle pääsee myös Kangasalla kulkevaa Kaarinanpolkua pitkin. Tällöin auton voi jättää Salmuksentien päähän.

Laavupaikka sijaitsee Vähä-Riutan lammen rannalla. Paikalla on laituri, nuotiopaikka ja suurehko laavu. Ja tietenkin myös polttopuut ja ulkohuussi, jotka mahdollistavat vaikka yöpymisen laavulla. Kirvestä tai muuta puiden pilkkomiseen sopivaa välinettä ei löytynyt. 

Laavupaikan vieressä on Tampereen Taivaltajien Taivalpirttivuokramökki seuran jäsenille. Tämän ansiosta Vähä-Riutalle pääsee Tampereelta myös hiihtäen. Matkaa Hervnnasta laavulle on reilut 11 km ja Kaukajärveltä 13 km. Latupohjaa voi tietenkin hyödyntää lumettomana aikana ja vaikka pyöräillä laavulle. 


Paikka on rauhallinen, liikenteen melu ei metsään kuuluu. Vähä-Riutan lammen rannalla voisi istuskella pidempäänkin ja vain ihailla kaunista maisemaa. Metsäautotietä pitkin kulki aika ajoin pyöräilijöitä ja Taivalpirtin mökkiläisistä kuului jonkin verran meteliä, joten aivan ihmisistä erossa tällä laavulla ei välttämättä saa olla. 


Metsällisesti Vähä-Riutta ei ole kovin erikoinen kohde. Ympärillä ja metsäautotien varrella on perinteistä talousmetsämännikköä eri ikävaiheissa. Maisemaltaan ehkä jopa vähän tylsää ja rumaakin. Mutta hyvät marja- ja sienimaastot odottavat poimijoita, jotka uskaltavat tieltä lähteä vähän kauemmaksi sammalten peittämiin kivikkoihin ja rinteille.



Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti