Retkikohteet

maanantai 13. lokakuuta 2014

Tampereen seudun retkeilykohteet, osa 10



Birgitan polun varrella on monia hyviä ja helposti saavutettavia laavupaikkoja. Tällä kertaa on vuorossa Kaitajärven laavupaikka Lempäälän pohjoispuolella. Matkaa kohteeseen Tampereelta on alle 15 km. Me jätimme auton Matojärven viereen metsäautotielle, osoitteeseen Rajajärventie 254, Lempäälä, mutta autolla pääsee vieläkin lähemmäs nuotiopaikkaa. Meidän parkkipaikalta matkaa laavulle on vajaa kilometri eli ei sekään kovin kaukana ole.

Kaitajärvellä on hyvä varustus, kuten muillakin Birgitan polun laavupaikoilla. Alueella on kaksi nuotiopaikka, toinen järven rannassa, toinen hieman kauempana metsässä, kamiinalämmitteisen kodan vieressä. Alueella on myös käymälä ja hyvä polttopuuvarasto, sekä roskikset. Pienen Kaitajärven rannalla on myös laituri, jolla on mukava istuskella ja ihailla järvimaisemaa ja miksei vaikka onkia.


Polku Matojärven kulmalta on merkattu keltaisilla merkeillä puiden kyljissä Kaitajärvelle. Reitti on aika helppokulkuinen, alussa on muutamia nousuja kalliolle, jonka päällä kasvavat sammalet ja jäkälät saattavat olla liukkaita sateisella ilmalla, samoin kuin puiden juuret, joten varovainen kannattaa olla. Alkumatka kulkee männikössä, loppumatka on vanhempaa kuusikkoa, josta löysimme pari hyvää suppilovahveroesiintymää. Reitti on paikoin kostea ja mutainen, joten tavallisilla lenkkareilla kannattaa katsoa, mihin astuu, jos ei halua kastella sukkiaan.

Koska laavupaikka on lähellä asutusta ja sinne on lyhyt matka tieltä, nuotiopaikat näyttävät olleen kovassa käytössä ja sopivat hyvin lapsiperheille. Viimeisimmällä makkaranpaistokerralla toisella nuotiopaikalla kävi kaksikin perheseuruetta. Samasta syystä alueella näyttää käyneen myös tihutöistä innostuneita ihmisiä, paikka on vähän epäsiisti, vaikka onkin roskaton. Rannassa on kaarnattomia puidenrunkoja, penkkejä on polttomerkattu ja kuusia kairailtu. Maisemallisesti paikka ei ole kovin rauhoittava, vaan erikoinen epäjärjestyksenfiilis häiritsi ainakin omaa luontokokemustani. En osaa selittää tarkemmin, mistä se johtui, joten menkää itse kokeilemaan. 

Lisää retkikohdevinkkejä löydät täältä.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti