Retkikohteet

lauantai 21. marraskuuta 2015

Ensilumi ja simppeli kuningatarpiirakka



Jos viikko sitten oli sateista, harmaata ja synkkää, niin tänään on ollut lumista, valkoista ja iloista. Illalla alkoi sataa ensilunta ja aamulla tyttö oli innoissaan ja ihmeissään, viime talven lumesta kun ei muista mitään. Isänsä kanssa tekivät takapihalle lumiukon, jonka sitten myöhemmin kummipoika hajotti, sekin oli kuulemma hauskaa.


Talo oli täynnä menoa ja meininkiä, kun ystäväperhe vähän pidemmältä matkalta kävivät kylässä. Mukavaa yhdessä oloa sisällä, ulkona ja ruokapöydässä, vaikka lapsiperheillä hyvää keskusteluaikaa kuluukin lasten paimentamiseen. Tein jo kolmatta kertaa hyväksi havaittua piirakkaa, jonka reseptin lupasin laittaa jakoon. Ohjeen olen kopioinut äidiltäni, joka on saanut sen siskoltani, joka puolestaan sen serkultani. Sen pidemmälle en reseptin alkuperää tiedä.

Ohje on oikeasti omenapiirakan resepti, mutta toimii hyvin myös mustikka- ja kuningatarpiirakkanakin, kun marjojen sekaan laittaa vain perunajauhoja ja pidentää hieman paistoaikaa, että pohja varmasti kypsyy. Tällä kertaa se ei ainakaan ihan keskeltä kypsynyt kunnolla. Mutta vieraat onneksi vakuuttivat, että taikina on hyvää. 


Mutta tässä ohje, se on hyvin simppeli ja ei tarvitse sähkövempaimia.


Pohja:

150 g pehmeää rasvaa
1 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Ainekset sekoitetaan keskenään, käsin tai vaikka puuhaarukalla.
Voin on hyvä olla pehmeää, ei sulaa, että taikinan sekoitus onnistuu.
Levitä piirakkavuokaan.

Täyte:

1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl kermaa
1 dl sokeria

Sekoitetaan keskenään, ei tarvitse vatkata, vain sekoitetaan.
Kaada taikinan päälle.

Päälle esim. raastettua/lohkottua omenaa, marjoja + perunajauhoja.

Paistetaan uunissa, 175 asteessa 30-40 min.
Koska täytteeseen ei tule kananmunaa, se on vähän hyllyvä valmiinakin,
mutta kiinteytyy vielä vähän jäähtyessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti